Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2018 10:47 - Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 527 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров? Публикувано на 14.08.2018  в България  

https://bultimes.com/%D0%94%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%A2%D0%A0-%D1%81%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA/

Четири диска са изчезнали от сървърите на Търговския регистър. Не са дефектирали, както твърдят от МВР, ДАНС и ГДБОП. Няма ги. Това съобщиха за Фрог нюз източници от службите, пожелали анонимност. Според него става дума за умишлено тежко престъпление, дори саботаж.

 

Целта би могла да е заличаване на информация от извършени сделки за милиони и необслужвани кредити към банки.

Хаосът от изчезналите дискове стъписа Правосъдното министерство и министър Цецка Цачева. Тя се чудела какво да предприеме и дали въобще да оповести катастрофата. Неработещият регистър обаче няма как да остане в тайна и затова Цачева удари камбаната. Няколко дни обаче ГДБОП срещя трудности да овладее положението.

Очаква се британски IT специалисти да се включат в отстраняване на пораженията в сървърите на Търговския регистър. Те ще трябва да създадат и резервни мощности при евентуално повторение на ситуацията.

Странно е мълчанието на институциите, свързани с работата на регистъра, за версията „умишлено деяние“. Достатъчно е да се направи анализ кой би имал интерес от подобна ситуация, смятат експерти.

Зорница Даскалова, директор на Агенцията по вписванията, според запознати е била на почивка на екзотичен остров, когато се случва случката. Необходими били няколко дни и многобройни увещания от страна на министър Цачева, за да я накара да си прекъсне лайфа и да се върне в София.

„Ако са дефектирали дискове, както се търди официално, това означава пълно безхаерие от институциите, които отговарят за регистъра. Не ми се мисли какви могат да бъдат последствията, ако не се възстанови информацията, – разкри адв. Трифон Трифонов от Асоциацията на индустриалния капитал по бТВ. Ако бизнесът планира сделки в близко бъдеще – това е невъзможно да се случи. Не може да прехвърлите дори имот или кола. Може да има вътрешни недобросъвестни лица. Блокирането на регистъра е неизпълнение на европейското законодателство за поддържане на електронна база дани. Това е лош сигнал за инвеститорите и бизнес средата в България, – допълни Трифонов.

Справки за фирми и юридически лица ще може да се правят след сряда, твърдят от институциите.

От самия Търговски регистър декларират, че докато се отстранят повредите, не е възможно да се случат злоупотреби.

***

Кой Кой е…

Шеф на Агенцията по вписванията е Зорница Иванова-Даскалова. Тя е предложена за поста от партия „Атака”.

До преди година Даскалова, пак от квотата на „Атака”. Преди това бе член на антимонополния орган – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

image

Според публикация на в-к „Капитал” от 12.02.16 г. Със заглавие „Комисия на КОЙ” става ясно, че незнайно как жалби на конкуренти на Пеевски на конкурси за различни търгове и поръчки се разглеждат само от един член на КЗК. Това е Зорница Даскалова. Те винаги завършват с решение в полза на корпулентния бизнесмен.

Такъв бе казусът за 1 млрд. лв с жалбите на две чуждестранни компании турска и италианска, подадени срещу избора на изпълнител на двете отсечки на автомагистрала “Хемус” – най-скъпата обществена поръчка за пътища в модерната история на България, спечелена от подставените лица на модела „КОЙ”.

Според статията в „Капитал”, базирана на публичния регистър на комисията, при наблюдаващия преписката член на КЗК Зорница Иванова-Даскалова има концентрация на документи, свързани с интересите на икономическите кръгове около Пеевски.

По дела, разпределени на Зорница Иванова, КЗК разреши концентрацията на “Вива телеком” (Люксембург), двете промени в собствеността на “Булгартабак”, придобиването на 100% от “Телеграф”, “Монитор”, “Политика” и т.н. от ирландеца Патрик Халпени, придобиването на “Канал 3” от Нова българска медийна група, изкупуването от “Табак маркет” (“Лафка”) на 10 разпространителски фирми в цялата страна и пр.

На доклад при комисарят Зорница Иванова бе и жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие “Водстрой 98” спечели (1.8 млн. лв), водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от “Водстрой 98”) и т.н.

Зорница Иванова стана член на КЗК в края на 2011 г. Чрез номинация от “Атака”, която тогава подкрепя ГЕРБ. Преди това тя е работила в областната администрация в София-град, ръководила е правния отдел в Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 2007 г. до лятото на 2008 г. е изпълнителен директор на общинската фирма “Пазари Изток”, а след това работи в частни компании. Името й излезе в списъците на синдиците на КТБ, тъй като тя самата, както и две фирми, в които е участвала, са имали депозити в банката.

Затова преди заседанието на КЗК по жалбите на турската и италианската фирма за строежа на „Хемус” срещу Пеевски адвокатът на едно от дружествата иска отвод на Даскалова, но комисията го отхвърля. В крайна печели Пеевски.

Агенцията по вписванията се “прочу“ по време на кризата с опитите да се превземе завод „Дунарит“ от неговите собственици. Тогава необяснимо защо се бавеха вписвания и решения на съда, които не обслужваха интересите на грабителите, които бяха свързвани отново с Пеевски. / FROG NEWS




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741220
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031