Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2020 22:57 - Гените на българи, келти, германци и... "автохонните" балканци
Автор: russofil Категория: История   
Прочетен: 5551 Коментари: 35 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди година в "Четирите епохи за формиране Българската цивилизация" представих хронологията която виждате тук за най-важните епохи през които дедите ни са преминали за да се оформят като народ. Тук ще разгледаме трите основни групи от човеци допринесли за формиране генната картина на съвременното население в Европа до преди 5,000 години.

image

Ловците на мамути
Съвременният човек oт Африка започва да навлиза в Европа преди около 45,000 години. Поминъка на тези групи от ранни африкански мигранти е бил лов и събиране на горски плодове, а понеже днес има милиони хора които се препитават по същия начин аз ще нарека тази група "Ловци на мамути" поради факта, че мамутите са изтребени от тях през периода до идването на следващите вълни мигранти за които ще стане дума по-долу. Ловците на мамути първоначално заселват Средиземноморското крайбрежие и постепенно всички кътчета на Европейския континент. Тук тези африкански пришълци заварват "автохонното" европейско население, неандерталците. След няколко хилядолетия "съжителство" неандерталците изчезват. Най-вероятната хипотеза е, че Ловците на мамути са имали технологично превъзходство пред местното европейско население и го изтребват до крак. Въпреки това днес европейците дължат до 4% от гените си на неадерталците. 

Ранните земеделци
Преди около 9,000 години в Европа започват да пристигат вълни от мигранти от Анадола и през следващите няколко хилядолетията разпространява земеделието в по-голяма част от континента. Според генетиците тези две групи от Ловци на мамути и Ранни земеделци са живели сравнително отделно и не са се смесвали до идването на третата генетично важна група за континента. Земеделието започва да се развива преди около 11,000 години в Близкия изток и преди 9,000 години Ранните земеделци започва да се мигрират в две посоки: от Анадола се насочват към Европа, от там и името "Европейски земеделци", и на изток които се наричат Ирански земеделски, по името на Иранското плато. Тези два ранни земеделски центъра са разделени от планината Заргос, до която по-късно се заражда Месопотамск  ата цивилизация.

Степните номади
Археолозите ги наричат "Културата Ямная" и се заражда преди около 5,0000 години в Черноморско-каспийските степи. На тези степни номади дължим създаването на индо-европейските езици. Степните номади са дали не само езиците които европейците говорят днес, но те са причината човечеството да премине от каменната към бронзовата ера, т.е. те са създали важни за човешкия прогрес изобретения, като металолеенето. Изобретили са колелото за да улеснят номадския си начин на живот, развъждали са коне, измайсторили са композитния лък и с тези модерни нововъведения са успели за кратко време да покорят цяла Европа. Номадите от степите на свой ред провеждат геноцид (типично за човешкия род поведение) в Европа над предхождащите ги Ловци на мамути и Ранни земеделци, като днес почти всички днешни европейци по бащина линия са наследници на тези степни номади.

Прилагам картинка на която са посочени началните миграционни потоци на трите групи от най-важни генни носители за съвременните европейци: Hunter-gatherers, Agriculturalists и Yamnaya.

image

Забележете по средата на Европа линията "European cline" - има една съществена разлика между гените на населението в западната част на тази линия и източната част, а това е в онаследените гени по майчина линия. Генецитите сочат, че при покоряването на континента номадите от културата Ямная са се предвижвали заедно с целите си семейства до централна Европа защото в основата на генната картина на източноевропейското население се откриват гени както по бащина така и по майчина линия от Ямная, докато при населението в западната част на Европа днес преобладаващите гени по бащина линия се дължат на Ямная, до като по майчина линия гените са предимно от по-древните европзаселници - Ловци на мамути. Интересно е да се отбележи, че преобладаващата част от генната композиция на населението на Сардиния днес произлиза от ловци/риболовци, т.е. първите африканцки мигранти заселили Средиземноморието, определено този номадските орди от Ямна не са достигнали до този остров.

Генетиците предполагат, че бойните групи от Ямная, които са завладяли западната чат на Европа са били от предимно млади мъже без семейства, които са изтребили мъжкото население и са създавали свое поколение с местни жени, предимно от групата на Ловци на мамути. Дори в далечна Британия завоевателите от Ямная за малко над 100 години са успели да избият цялото мъжко население на острова което показва, че преди 5,000 години технологичното превъзходство на номадите от Черноморските степи пред местните европейски замеделци, ловци и риболовци е оказало огромно влияние за генетичната картина на съвременното европейско население.

След покоряването на Европа от степните номади от Ямная не континента се обособяват множество древни култури като посочените са в резултат от миграцията на източно европейците от културата "Corded Ware" (виж на картата) още по на изток:

image

Келти, Балти, Германци и Славяни.
В периода 2500–1900 BC се оформя културата "Abashevo culture" където се смята че са говорили на пра-индийско-ирански езици и където са образувани зародиши на племената по-късно определяни като келти, балти, германци и славяни.

Микенци, Македонци, Арменци и Траки
Културата наречена "Catacomb" се образува на север от Черно море в периода 2800–1700 BC. Предполага се, че населението от Catacomb culture е говорило ирански или ранна форма на тракийски език, някаква форма на която се смята се е запазила днес в арменския език. Catacomb Culture се смята за родоначалник на микенци, македонци, арменци и траки, които в последствие под натиска на скитите са мигрирали към Балканите.

Сармати
Potapovka culture се заражда в периода 2700—2100 BC на север от Каспийско море, между реките Урал и Волга. Тази култура се отличава с добре развита металургия и е сътрудничала с съседните култури Abashevo и Catacomb. Говорили са ирансмки език и за наследниците на тази култура определят скитите.

Скити и Кимерийци
Културата Srubnaya се смята за приемник на културата Catacomb и се образува на териториите межу Черно и Каспийско море, от река Днепър до Кавказ. Населението е говорило ирански език, който чрез последвалите миграции на юг през планината Кавказ е достигнал до Иранското плато. За наследници на културата Srubnaya се считат кимерийците и скитите.

=====================================================================
Уточнение: Думата "българи" за обозначаване на народ се появява срвнително късно. След смъртта на Атила Велики през 453 г. летописците започват да назовават атилановите хуни с думата българи. А за това как са наричани хуните преди началото на Великата Европейска Миграция ще ви разкажа в следен пост за да не плачете на чужд гроб, причината за което се дължи на подмолната дейност на хабилитираните русофилски кучки в БАН и историческите ни катедри. За наша радост генетиката свали фалшивите маски на БАН-овскитите помияри от руските служби за подмолна дейност в България.

Пояснение: Редица от редовните блогъри в "история" са апаратчици на руските тролски мрежи за разпространяване на фалшификации за българския произход и история, за останалите ще напомня за наредбата на Комунистическия интернационал от 1934 г. към балканските комунисти за разчленяване на българския народ на македонци, траки, помаци и добруджанци спусната под егидата на изрода Сталин и македонистката му подлога Георги Диммитров (Тарабата) чиято изсъхнала мумия се излагаше на показ в центъра на София.

Насърчение: Като допълнение ще ви кажа, че днес руските марионетки у нас действат под прикритието на политически структуи като ДПС, Атака, ВМРО и разни "патриоти", "бойци" и "тракийски дружества" на БКП лайното Красимир Премянов и всеотдайно работят за разчленяване на България, а ваше задължение като родолюбиви българи е да почистите територията на България от тези русофилски изпражнения.


Тагове:   българи гени,


Гласувай:
3



1. dobrodan - Съжалявам, цитираният пасаж не е правилен.
13.08.2020 23:12
"Степните номади
Археолозите ги наричат "Културата Ямная" и се заражда преди около 5,0000 години в Черноморско-каспийските степи. На тези степни номади дължим създаването на индо-европейските езици. Степните номади са дали не само езиците които европейците говорят днес, но те са причината човечеството да премине от каменната към бронзовата ера, т.е. те са създали важни за човешкия прогрес изобретения, като металолеенето. Изобретили са колелото за да улеснят номадския си начин на живот, развъждали са коне, измайсторили са композитния лък и с тези модерни нововъведения са успели за кратко време да покорят цяла Европа. Номадите от степите на свой ред провеждат геноцид (типично за човешкия род поведение) в Европа над предхождащите ги Ловци на мамути и Ранни земеделци, като днес почти всички днешни европейци по бащина линия са наследници на тези степни номади."

Тези хора са донесли всичко, но не и индоевропейски език.
Никой никъде в Азия до Индия и на север от Кавказ не е говорил такъв език.
Култура Ямная, нали? Сверете у хакасите думата "ьоме" какво значи например. И защо Ямата е обща, и защо носим ИМЕна, и т.н. Ямалският полуостров е тъпкан с европейци (всъщност е точно така :):):), нали?
Нито савроматите, нито скитите са говорили ирански език. Само осетините, никой освен тях.
В посочения район Абашево славянски език проговарят към 17-ти век.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Милчев, Милчев!Знаем, че ком...
13.08.2020 23:29
Милчев, Милчев!
Знаем , че комунистическото петно ,не се чисти!
И очистителят" антикомунизам" не помага!
Единственото средство е, да не си бил никога комунист!

Забравил си в произхода извънземните Животът, идва от тях!
Груб пропуск-извънземни са всички!
цитирай
3. анонимен - dobrodan
13.08.2020 23:32
анализирал съм информацията от различни източници и съм представил обобщена (и доста поосакатена) картина за периода от хронологията наречен "Ямная".

Твоето мнение относно иранския език е изключение от общата тенденция за произхода на индо-европейските езици. Скитите определено са говорили ирански език и точно те са го разпространили на юг от Кавказ.

Не знам зщо, но ти страдаш от измишльотините на пан-тюркизма, като смесваш произхода на скитите с тюрките понеже някои римски автори погрешно са решили да ги оприличат.

Колкото повече чета резултатите от генетиката, толкова повече се убеждавам в удивителната история за българския народ написана от Otto J. Maenchen-Helfen и Dawn-Cushing. Ако не си го чел, намери време - това е фундаментален труд за произхода на българския народ, за съжаление този автор продължава да се игнорира и укрива у нас.
цитирай
4. dobrodan - Аз не говоря празни приказки,
14.08.2020 08:52
скоро ще се убедите в това.
Европа също ще трябва да приеме, че краката й растат от Волго-Уралието.
На север, изток, и запад от Азовско море друг език няма и не е имало.
Гърци и римляни много добре са знаели с кого си имат работа.
Гърците - още с идването си на Балканите, а без етруските - расени нямаше да има Рим.
Генетиката е само лирично допълнение към цялата работа. И днес различни по гени народи, както и по екстериор, говорят същия език.
Ако не бяха огузките народи, никой нямаше да е чувал за "тюрки". Общото име е АСИ. Точно като нашето АЗ.
Доскоро!
цитирай
5. kirk - Хайде стига фантазии и лъжи
14.08.2020 15:25
"...наредбата на Комунистическия интернационал от 1934 г. към балканските комунисти за разчленяване на българския народ на македонци, траки, помаци и добруджанци спусната под егидата на изрода Сталин и македонистката му подлога Георги Диммитров" Тази долна лъжа на великобугарските аграрфашисти лесно се оборва с документални свидетелства за движението на автономизма на македонците - много отпреди каквито и решения да е взимал шибаният Коминтерн!!! Но само шибан в мозъка татароид може да твърди, че македонците се били повлияли от коминтерна!!! Принадлежността на "Микенци, Македонци, Арменци и Траки" към катакомбната култура не е доказано. Последното генетично доказателство за арменците е, че не се потвърди балканския им произход, а процентно са много по-свързани с месопотамците. Малцина обръшщат внимание на факта, че "балканската теория" за нашия пхроизход борави с неточно цитиране на Херодот, който пише за армените в Тесалия и за фригите, но накрая допълва, че всъщност те са стари преселници от Мала Азия и после отново се завърнали там след гостуване на Балканите. Питай щатските и канадски генетични лаборатории защо наложиха клирънс на секретност на резултатите на генет. изследвания за бълагрите - аз го получих и там се посочва под 4 % прабългарски произход и над 45 % алтайски татаро-монголски!!! Така е след възродителния процес, хак да ви е!!!
цитирай
6. dobrodan - Кърк, здрасти :), абе защо така с бригите нещо.....чудех се отде такова име,
14.08.2020 17:22
че после и бригада, бриг, бригантина :):):)....
То да било БИРГЕ - всичките заедно означава думичката :):):)......
Стига се нерви, книгата напредва.
След нея никой няма да иска да е трак :):):).
Дори и арменците :).
Месопотамия е Сувар. Долна Чувашия :):):).
Можеш да питаш някои работи на лични ;):):).
цитирай
7. анонимен - dobroda,
14.08.2020 21:58
dobrodan написа:
Кърк, здрасти :), абе защо така с бригите нещо...


Не обръщай внимание на дименционното деде Киркор Симонян. Ника на таз издухана флигорна преди беше Коко Устата, но се срамува от арменското си име и го помакериканчи. Преди няколко години това мекотело яростно доказваше на един друг негодник, руското тролче Спароток, че арменците били тракийско племе заселили се заедно с траките на Балкански полуостров и поради това арменците имали исконни права пред българите, които са завладели тези територии от Римската империя.

Да обаче през последните години арменските сайтова решиха да обърнат палачинката за арменския произход и сега разправят небивалици, че били арийски народ. Само дето арменците са пристигнали в Анадола хиляди години след арийската миграция, след създаване на месопотамската цивилизация и дори след като асирийците превземат Урарту.

Арменските сайтове днес твърдят, че арменците били създали Урарту, докато преди няколко години въртяха плочата за древнотракийския си произход.

Така и гювендията Киркор Симонян - чете википедияи пише нелепи коментари, после прочете някой арменски сайт и обърне халката, а когато гръцките аграро-фашисти го почерпят с притоплен овчи бут в ресторантите на Торонто този лигльо си вади българския паспорт и играе сиртаки върху него, гръцките му спонсори изпадали в екстаз. Киркор Смотанян е пълен безродник, а историческите му познания се заключават в етапите на любимото му СССР.

Киркор Симонян скача като кастрирано петле по българските сайтове и плюе всичко що е българско, но когато му докажеш с факти, че не знае какво приказва тази продажна мижитурка се прави на умрел докато поотмине малко време, също като тракедонското перекенде Павел Серафимов, и то смени няколко ника тука защото не може да защити глупостите си.

Със здраве и не се доверявай много на етимологията, в този трап са попаднали много историци преди теб. Етимологията трябва да се използува като допълнение за открития от други науки, а не обратното.
цитирай
8. dobrodan - Здравей, анонимен :), изобщо не е само етимология работата,
14.08.2020 22:16
етнонимия, топонимия, исторически събития - всичко се опира върху писмени източници в следващия превод :). Е там вече мърдане няма!
Понеже сме в блога на историк :), който е успял да познае едни интересни работи,
по какъв начин следва да изведем имената на гетите-готи, даките-даи, даните-скандинавци :), шопите-сапеи, одрисите-идризи :):):), гаутите, аланите......
Мисля, че този път няма мърдане, много сериозна работа е свършена и в голям обем.
Вече съм сигурен кого завариха гърците при идването си :).
Само пример - Аристотелис :):):). Ар-ист(ест)-о-тел-ис......
Единствено окончанието загатва за европейски език в това име!
"Олимп" ли?!
"Теос" ли????
Очаквайте изненади с камарите!
Клетият ни български език.........изобщо славянските езици.....
Пресъчинен тюркски език. Подозирах някои неща, сега вече съм сигурен. Латинският отдаавна е под ножа.
цитирай
9. анонимен - dobrodan, не знам какво си чел - дай линк?!
14.08.2020 22:36
но от твоите коментари установявам, че си чел пан-тюркска пропаганда, а унгарските историци, археолози и сега генетици са най-големите шмекери в тази област.

Българите не са говорили тюркски език преди Борис да наложи славянски език, нито пък са изповядвали Тангра както един пан-тюркистите настояват а са изповядвали иранска религия. Името "Аспарух" беше като знаме на пан-тюркизма, твърдяха че било тюркско име, а то се оказа от ирански произход.

Ако си решил да се занимаваш сериозно с история, чети материали от различни СВЕТОВНИ автори, за съжаление липсват преводи на български език и обикновено се публикуват на английски. Ако не четеш английски това обяснява пан-тщркистките ти залитания и си обречен да изпаднеш в смешни ситуации като Киркор Симонян (ака Кърк-ор Устата) който отдавна е спрял да чете, освен менюто в ресторантите.

А със здраве и напиши отделен пост с реферънси та да прочета и аз книгите които са те вкарали в пан-тюркистата задънена улица. Посочи авторите на които вярваш, дай линк към статии, публикации и т.н. не се дръж като Коко Устата който досега никога не е посочил източника на нелепите си твърдения.

Чакам да напишеш имената на специалистите историци/генетици/археолози (етимолозите ги заеби, те са циркови факири) които твърдят, че българите са тюрки, ако може линк към насучните им публикации, ще ти бъда благодарен!
цитирай
10. dobrodan - Сега, мога да ти кажа коя е книгата без грижи.
14.08.2020 23:10
Тюркскоязычный период европейской истории
от Юрий Николаевич Дроздов.
Много здраве на Иран :), от дунавските българи също :).
Понякога една-единствена книга преобръща цялата световна история.
Тази е точно такава.
Може и да се свали, обаче незнайно защо има заменени звуци - "и" с "н", "п" с "и" и ми отваря грижи от време на време.
Отначало е малко смешно, но после изобщо не е.
Светът е бил пантюркистичен, никой няма вина за това.
На руски език е, очаквам да стане до някой месец.
Удоволствие е, че скромната ми персона сама започна да се досеща за някои неща, особено за славянския език.
Желая приятно четене. Имам още две-трети за превод.
Пълна лудница. Западните учени така са зациклили в собствените си пъпове, милите...
И така - българите са носители на тюркски език насам още веднъж.
Днес разбрах и откъде е името на Каварна, вероятно и на Черно море.
Двете думички - кар и бун - обясняват всичко. Тъмен на цвят голям обем вода. Пазим я като "кара-бун-ар", а гърците - като Понт. Знаете какво е буна, нали?
Какво казват западните учени по този въпрос? Защото пише, че българите донесли това име на града :):):) след римляните.
А посоките на света в западните езици от кой език идват? :):):)
Такъв смях ще пада, че не искам да съм на никого на мястото.....освен на моето си.
Дроздов е цитирал достатъчно източници. За някои от тях не сме и чували например, а от други познаваме само откъси, и то не правилните.
Желая Ви приятно четене, анонимен дружелюбно настроен колега :).
Сапеи - сап, готи - кот, гети - кет, даки - даи.......
Късно споменатите готи са гаути..... Не тези готи, чието име завършва незнайно защо с думата "арьiг" :):):) между които и Аспаръйк от Джагфара............
Чаках доста дълго, сега ще се посмея мъжката, заслужил съм си го.
Ръкопляскания заслужава авторът, не аз.
цитирай
11. анонимен - Бедни ми Добродане,
15.08.2020 00:47
прочетох книгата от автора който посочи, "Тюркскоязычный период европейской истории" от Юрий Николаевич Дроздов, по-точно глава "6. Булгары" от стр. 408 до 426.

Съмненията ми, че ти бедни Добродане не четеш история, а някой ти е пробутал това нескопосано книжле за да те вкара в трапа на пан-тюркизма. В предишния ми коментар те предупредих да не ме занимаваш с "етимологични факири", а ти точно това си направил. Над 80% от писанията на този товарищ за българите са долнопробна БНКВД/КГБ-ейска пропаганда най-вече да доказва "историческите" изцепки на Сталин, който смени името "българи" с "татари", а в Съветската империя по този начин затриват произхода на неудобния за Русия български народ.

Прочетох и нещастните му интерпретации на арабския дипломат Фадлан за волжките българи, защото Фадлан прави ясно разделение на българите от тюркските племена през които е преминал при посещението си във Волжка България. Направил е жалки интерпретации на западни автори, като историческите му познания за българите по Дунав са изключителни бедни и оплетени с КГБ-ейска пропаганда.

Чел съм почти всички (западни и арабски) източници, които той е посочил, но той ги е чел както дявола (от КГБ) чете евангелието, а ти си взел че си му повярвал.

В книгата му видях, че е ползувал "Гетика" на Джорданес която е писана през 551 AD, но старателно е избегнал да го цитира какво е писал за българите и къде са живели, защото туркските племена са се намирали все още в Алтай, а не в Европа където Джорданес ги описва.

Руските тайни служби наложиха пан-тюркския фалшификат за българския произход и до скоро БАН-овските мекерета бяха задължени да пишат книгите си в този дух, като забраняваха на българите да четат западни автори.

Чети бедни ми Добродане, руските автори не са добър учител, те все още са задължени да спазват повелите на тайните им служби. Научи западен език и чети световно известни автори, а не етимологични факири като този твой Юрка.

България смърди от Альошковци, Юрковци и подобна сган!
цитирай
12. анонимен - До тюрко-Добродан: Къде са живели BULGARES през 551 година?
15.08.2020 01:04
Ще ти помогна с местонахождението на българите когато първите сведения за тюркските племена идват от планината Алтай... хиляди километри на изток от седалищата на българските племена. Тази част твоят етимологичен факир товарищ Юрка е пропуснал да цитира:

THE GOTHIC HISTOR OF JORDANES
IN ENGLISH VERSION BY CHARLES CHRISTOPHER MIEROW, Ph.D.

"Farther away and above the Sea of Pontus are the abodes of the Bulgares, well known from the disasters our neglect has brought upon us. From this region the Huns, like a fruitful root of bravest races, sprouted into two hordes of people. Some of these are called Altziagiri, others Sabiri; and they have difl:'erent dwelling places. The Altziagiri are near Cherson, where the avaricious traders bring in the goods of Asia. In summer they range the plains, their broad domains, wherever the pasturage for their cattle invites them, and betake themselves in winter beyond the sea of Pontus. Now the Hunuguri are known to us from the fact that they trade in marten skins. But they have been cowed by their bolder neighbors."

Ако не четеш английски копирай и преведи на гугъл. Отново ще ти напоня че Джорданес е писал през 551 г., когато първите тркски племена при прехода им на запад са били още около планината Алтай.... та как тогав българите в Кримски полуостров са говорили тюркски език бре будала?

Пространството има няколко измерения, едното е времето, а в исторически план то играе огромно значение, защото "историци" като тебе и Кирк-ър Симонян биха поставили произхода на човека при динозаврите... и не ми губиу времето с глупави коментари преди да си се поограмотил малко бре хайван!

russofil
цитирай
13. dobrodan - Будалата е прочел повечко от книгата, не само главата "булгарьi"......;):):):):),
15.08.2020 10:28
"По-далеч и над морето на Понт са обиталищата на Българите, добре познати от бедствията, които нашето пренебрежение ни донесе. От този регион хуните, като плодотворен корен от най-смели раси, поникнаха в две орди от хора. Някои от тях се наричат ​​Altziagiri, други Sabiri, и те имат difl: „предишни жилища. Altziagiri са близо до Херсон, където аварийните търговци въвеждат стоките на Азия. През лятото те разпространяват равнините, техните широки области, където пасищата тъй като добитъкът им ги кани и се прибират през зимата отвъд морето на Понт. Сега Хунугурите са ни известни по това, че търгуват с кожени кожи. Но те са били отглеждани от по-смелите си съседи. "
Така. Какво виждаме тук?
Българите ВЕЧЕ ОБИТАВАТ РЕГИОНА НАД ЧЕРНО МОРЕ.
КЪДЕ БЯХА ПО-РАНО?
Сядайте и четете отначало. Това не е учебник, та всичко да е събрано идеално по глави, раздели и колони.
Тюркски език е бил говорен от Испания до Тихия океан. Да не ви притеснява твърде, драги ми анонимен, и от южната част на Черно море до най-северната на Якутия.
Това и днес се вижда.
Докато не прочетете тая книга, все ще се чудите кой какво, защо и кога го е написал. Направете си труда, най-приятелски съвет :). Или изчакайте българския превод, ако желаете.
Не е нужно да й даваме оценки и характеристики предварително :)!
Споменах го вече, ще повторя пак. Аварският език е определен като тунгуско-манчжурски. Аварите са едноплеменни съседи на българите. Хазарите също.
Тюркският език не е пагнал от небето, а си има прародител. Племената "тюрки" са дали името на този език, на изток той се е разпаднал на няколко диалекта и дори подгрупи.
Като пътьом се врязва в лексиката на всички без изключение европейски езици.
Особено в дунавско-българския.
Свиквайте.

Следующий регион, где исторические источники фиксируют булгар – это Западное Предкавказье и Восточное Приазовье. Вероятно, это был единый этнический массив. Феофан Исповедник отмечал: «…от самого же озера (Меотийского – Ю.Д.) и до реки Куфис, где ловится булгарская рыба ксистон, простирается древняя Великая Булгария и
живут соплеменные булгарам котраги».
В середине VII века Великая Булгария Приазовья распалась. Вот как об этом сообщает патриарх Никифор в своем сочинении «Бревиария»: «Во времена Константина, который умер на западе, некто
по имени Коврат, бывший государем этих племен, переменил жизнь, оставив пять сыновей, которым завещал ни в коем случае не отделяться друг от друга, с тем, чтобы они взаимным благорасположением оберегали свою власть. Но они, ничуть не заботясь об отцовском наставлении, по истечении недолгого времени расстались друг с другом, и каждый из них отделился с собственной частью народа. Первый из них, именуемый Баян, по завету отца оставался доныне на земле
предков; второй, именуемый Котраг, переправившись через реку Танаис, поселился напротив них; четвертый же, перейдя реку Истр, осел в
Паннонии, находившейся теперь под властью аваров и заключил союз с местным народом; пятый, обосновавшийся у Равеннского Пентаколя,
стал данником ромеев. Наконец, третий их брат, по имени Аспарух, переправившись через реки Днепр и Днестр, поселился у Истра, достигнув места, удобного для поселения…».
Уморих се днес, честно.
Гильом де Рубрук прямо указывал, что булгары, расселившиеся на Дунае, в своё время вышли из Поволжской Великой Булгарии: «Язык паскатир и венгров – один и тот же; это – пастухи, не имеющие никакого города; страна их соприкасается с запада с Великой Булгарией… Ибо те булгары, которые
живут за Дунаем, вблизи Константинополя, вышли из упомянутой Великой Булгарии». На это же указывал и Роджер Бэкон в своём «Великом сочинении»: «И это княжество граничит на севере прежде
всего с Великой Булгарией, откуда происходят булгары, живущие между Константинополем, Венгрией и Склавонией. Ведь та, что расположена в
Европе, – Малая Булгария, и там говорят на языке булгар, живущих в Великой Булгарии, которая находится в Азии».


Защо например да не прочетете ето това, анонимни ми друже?
Както следва от съчиненията на късноантичните автори, към средата на VI век на територията на Централна Европа започва възхода, а после и доминацията на група племена, които античните автори наричат различно: авари, хуни, склави. В съвременните исторически източници те са наречени авари. За пръв път аварите са споменати в писмени източници значително по-рано от средата на VI век. Както вече показахме, раннохристиянският гръкоезичен богослов Методий Патарски, живял на границата на III - IV век, съобщава: «Магог от сего суть вси языци иж живут на полунощи. Козари, руси, объри, болгари и ини вси. (см. Описан. слав. рукоп. Моск. Синод. библ., отд.V, стр.31)». Тук аварите (обри) са включени в списъка на редица тюркоезични народи от Поволжието и Прикамието.


Можете да си коментирате и оплювате пантюркизма колкото си искате. Каузата е предварително буквално обречена :):):), съжалявам.
Омръзна ми от всякакви пропаганди :).
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗТРИЕ ЕЗИКОВИТЕ СЛЕДИ, АКО ЩЕ ДА СЕ ПРЪСНЕ.
Всичко друго може да бъде подправено.
Драги ми анонимен? Искам да си зададете после въпроса титлата "василевс" от Банго Васил ли да я изведем у "тракийското" племе едони :):):), или от друго място, като например Херодотовите "царски скити"?
Не става само с ядене, анонимни приятелю.
Коментари като горния изобщо не биха ме притеснили :).
Съжалявам, но дори думата "истина" е от тюркски корен, колкото и да ви комплексира това ;):):).
Нищо лично в крайна сметка :).
цитирай
14. dobrodan - РУССО - филе, чакай да видиш преди секунди какъв списък дойде :),
15.08.2020 11:15
във връзка с грънчарски термини ;).
билюран чъркия - фаянсова чиния
бисквит - печени без глазура керамични съдове
бъкрачи - глинен съд с формата на котле
типчи/типар (афиксът "чи" става наше окончание за среден род например :):):)!
чарк
чумлек
чъркия (глинена чиния)..........
Бихте ли споделили възгледите си с публиката от какъв български език следва да са тези например термини в грънчарството? :):):):):)
Ако се затруднявате - да помагам?
Освен дето сте почитател на Руссо, да щете да прегледате и Волтер ли........
ЛЬО БОН БУЛГАР ЛУИ? ИЛИ ЛЕВИ? :(:(:(
цитирай
15. kirk - Дръпни ми малкото пръстче...
15.08.2020 11:26
Анонимният от пост 7 не може да осъзнае диалектиката на ситуацията: арменците са сформирани с мизийски, тракийски, тесалийски и изобщо балкански племена, но те не са автохтонни за Балканите, а са се заселили там, преминавайки от Мала Азия още по времето на пеласгите. Селският интелект не е дорасъл да го схване това!!! Съветските учени не разрешаваха да се извежда аменския произход от Урарту, защото бяха руски нацита, но ти можеш спокойно да ни обясниш кои са урартийците и къде са отишли! Така че в спора ми със Спароток аз му обясних достатъчно ясно, че българите не могат да имат нищо общо с траките и не са техни наследници, а такива сме по-скоро ние: арменците. Човечето така се сбърка, че се направи на умрял – факт!!! Относно арийците - всеки познаващ арменската история знае, че нашите историци 12 века преди Паисий са регистрирали факта на дофтасването на арийците и как сме ги били и прогонили от Арменското плато! Има и фенове на арийците измежду арменците, но цялата далавера се върти около факта, че германските идеолози искаха да ни включат в „окончателното решаване“ заедно с евреите. Тогава бълг. генерал Карекин Нъждех и други заминават в Берлин и „доказват“, вкл. – чрез научни публикации, че няма по-големи арийци от арменците, и фашистите го натоварват да създаде Арменския легион към Вермахта. И кво от това?! На останалите му глупави словоблудства, плоскоумни словоизлияния и персонални обиди няма да се връзвам: нещастен татароид! Всъщност на аграрфашистчето не му харесват обективни факти и научни доказателства, вярва си във велика България български империи по земните кълбета и из слънчевите системи… Шъ пръдна!!!
цитирай
16. dobrodan - Киркоре, силно се надявам тоя път да не съм аз аграрфашистчето :)?
15.08.2020 11:49
Все пак думата "арман" или "армен" отново може да бъде изведена спокойно през древния тюркски език - "ар, ер, ир, ор, ур" са фонетични варианти на думата за "мъж, мъжкар"; ман, мен, мин - аз, човек и т. н.
Или мъж-ариец.
Същото почти е валидно и за името ROMA -ар-ьоме, или общност на арите.
Да не ти казвам какво изобщо означава думата Европа :):):).
Божеството Ариман ли беше? Ар-ьоме-ен, или общност на мъжете от рода на арите, забележи.
Няма отърваване, човече, от този "млад" и "нов" "дивашки" език.
Как да променим фактите?
Лично аз не знам.
цитирай
17. анонимен - Добродане, тъкмо смятах да те предупредя
15.08.2020 14:46
да не споменаваш на Кирк-ор за тюркския произход на арменците защото той многократно е заявявал, че мрази турците.

Преди години Кирк-орчо попаднал в Канада, но понеже там го считали за българин, той мрази и българите въпреки, че е роден и изучен на гърба на майка България, решил да си направи генетичен тест за да доказва арменски произход. Изпратил завалията натривка до фирма за ДНК тестови, спомена 23andMe, но резултатите показали, че гените му показвали произход от селджукските турци от Анадола.

Преди Кирк-ор пишеше с друг ник "Кики" и тогава написа един протестен пост, че са фалшифицирали ДНК-то му и щял да фирмата, но аз му помогнах. Посочих му за една арменска организация която се занимава с ДНК тестове на арменцитъе (за да не стават подобни грешки) и ги предлагат с 'арменска' отстъпка и така Коко/Кики и получи тапия за арменски гени. Понеже много хора са му казвали, че от снимките (виж му профила) Кирк-ор прилича повече на турчин, дори нама и типичния гъбав нос, но той отказва да покаже ДНК тапията дето пишело, че бил с арменско ДНК!

Сега за арменския език ти казваш, че бил с тюркски произход, аз това не мога да твърдя, но съвсем до скоро Кирк-ор пламенно твърдеше, че арменския език произхождал от тракийския, по точно бил езика на пеласгите дето се запазил до днес, та ако според тем траките са тюркско племе то може да излезеш прав, тук има куп тракедонци те да преценят. Но нека да престанем с изличните спорове, нека Кирк-ор представи арменската си ДНК тапия и да видим какво е съдържанието на тюркски гени та да се реши кой крив, кой прав та блогърите да спрат да гъбаркат Киркор Смотанян, а и ти да поохладиш малко пан-тюркския си ентусиазъм.

Киркорчо, за читателите в блога не е ясно анадолски тюрки ли са арменците както твърди Добродан или не? Покажи си тапията за да се реши най-сетне таз блогова дилема!

russofil
цитирай
18. dobrodan - Далеч отидохме :). Опитвам се не да изкарам някого непременно тюрк или турчин,
15.08.2020 15:57
ние смятаме, че "тюрките", които са "див", "безграмотен", мръсен и нечистоплътен народ (някои от племената им са били точно такива, да, от източните и далечния север) са някакви увредени от природата изчадия, има-няма пет-шестстотин години преди новата ера, появили се от Сибир......
Нещата са отчайващо, мащабно и страховито по-различни.
В по-старо време това са племената с културата на бойните лодковидни брадви и шнуровата керамика.... Които са имали градовете в комплекса, наречен днес Аркаим.
Които са дали думата за Бог на половината свят....
Които първи са стопили металите и са почитали огъня като свое божество.
Четете, четете.
Дванадесет жреци в града на Один (тюркско име). Наричат ги "диу" и "дроттини".
Морфемният анализ изважда тюркоезична семантика.
Дванадесет апостоли.
Дванадесет батрики или патрики....
ДУМАТА ПЕТЪР Е АБСОЛЮТНО СЪЗВУЧНА И ЕДНОЗНАЧНА С МОНГОЛСКАТА "БАТЪР".
Петрос не беше ли "камък" у "древните"??????? гърци?!
И означават почти едно и също :):):)?
КОИ ГЪРЦИ ХОДИХА ДО МОНГОЛИЯ, НЯКОЙ НЕЩО ЗАПАДНЯК ДА Е ПИСАЛ, ЧЕ УМРЯХ ОТ ЛЮБОПИТСТВО?
Трудно е човек да приеме, че това е вярно. Обаче е точно така.
Кукерите, изумителните наши "тракийски" :):):) кукери изпълняват абсолютно шамански ритуал. Думата "кукер" не е от европейски език.
Белите и руси европейци идват точно оттам, откъдето не ни се иска.
Гените не са в състояние да определят езиковата и културната принадлежност изцяло. Народите са се смесвали, смесват се и ще се смесват. Необходимо условие за оцеляването на едно племе или народ е внасянето на свежа кръв. Погледнете обичаите на северните народи.
(Подозирам, че тази е и причината за днешната отсъстваща менталност на нашия тукашен народ. Смесвал се е предимно със себе си).
Приятно четене още веднъж.
После, който може, нека оборва Дроздов. За целта е добре да се обърне към тюрколозите, иначе не става :):):).
Ще си позволя да кажа още нещо. Не знам кой е истинският автор на "фалшивите" тарихи.:):):):)
Но е знаел прекрасно какво точно пише!
цитирай
19. анонимен - Добродане, лъжеш се
15.08.2020 17:16
"ние смятаме, че "тюрките", които са "див", "безграмотен", мръсен и нечистоплътен народ" - аз не смятама така, тщрките са били многобройни племена които са започнали да завладяват европйски територии едва през 6-ти век, българите са имали държавно устройство много преди това.

Фадлан описва тюрките които е срещнал по пътя си като "мръсен и нечистоплътен народ", но причината според мен е била че те не са изповядвали исляма и този арабски пътешественик ги е видял по такъва нчаин, гявури както турците после наричат друговерците.

Кирк-ор Смотанян мрази тюрките и ги нарича с обидни имена, но ако се окаже вярно това че в основата на арменския и тракийски езици седи тюркския език на анадолските селджуци, тоя трябва да си промени мнението за тях.

За мен тюрките са едно от племената заселило се по земите на Евразия, за съжаление в по-голямата част от българската история те са били наши врагове, с изключение може би през Първата Световна Война когато турската армия помага на България да отблъсне крадливите отди на Руската империя в Добруджа.

Има още един исторически факт закойто съм благодарен на Османската (турската империя - за това че отказа на Русия да окупира България след Съединението, защото ако това се бе случило днес със сигурност щяхме да си пишем на турски език.

Очаквам Кирк-ор да публикува ДНК тапията си за да докаже, че не е тюрк.

russofil
цитирай
20. dobrodan - Тая тънка разлика обяснявам вече две години, че тюрките са си тюрки, а българите са
15.08.2020 18:36
тюркоезични, на база угърския, той и огурски език.
Огузкия език идва от Ордоса, хсионг-ну, с които имаме общото на пра-пра-пра... и т. н. поколения внуци.
Благодаря, че още един човек разбра поне отчасти защо си бия камшика толкова време вече да чета и пиша.
Това също е приятно.
Искам да извадя цялата история на българския род. Може пък поне донякъде да стане :)?
От Троянско време енетите, на които е кръстен Анадола, запазват тюркоезичен етноним дори и когато са северните венеди.
Може би трябва да благодарим на османците, че изобщо ни има още. В компанията на Русия, Сърбия, Гърция, Унгария......за каква изобщо България щяхме да си говорим тогава......
В земите на северната част на Дунавска България са дошли и са били добре приети и огузоезични племена, пак по българска линия :)...
Ама шшшшш-т...да не чуе някой....
Те и царете ни малко.....
Цар е използвана за пръв път титла от тюркски владетел ;):):):), шшшш-т!
цитирай
21. kirk - Анонимният rudssofil da duha supata
15.08.2020 19:04
Алеле, какви си ги измисляш - просто си лудичък за връзване, русофоб пендер!!! нищо от твоите твърдения - особено за мен не е истина, да ти го начукам в лъжливата уста!!!
Dobrodan-е за сетен път ти обяснявам - ние не се наричаме арменци, нямаме такава дума и страната ни не е Армения. Така са я нарекли - Велика Армения, други - не ние, за разлика от вас, които ксами величаете несъществувалата Велика па чак и Стара България, която не може да бъде открита дори с микроскоп!!!
Никога не съм имал ник "Кики"!!! Фондацията ми, която е на името на брат ми е свързана с Armenian DNA Project ми е напълно достатъчна, за да разполагам с каквито точно трябва резултати и данни, за разлика от овчарчето Калитко, един закъснял русофоб, който на умрел кон нож вади, а и не спира да си измисля глупости - той ми помогнал да се свържа и съм бил писал критичен отзив и съм си правил ДНК-тест, долни лъжи на каквито са способни само татароидните печенеги от аграрфашистки произход!!! Да ядеш на майка си пиТката!!!
цитирай
22. dobrodan - Кърк, откъде идва този етноним "хайте"?
15.08.2020 19:11
Знаеш ли, би ли споделил? Сериозно питам.
цитирай
23. kirk - От етнонима "пеони", но не е сугирно
15.08.2020 23:32
В Илиадата има един Малък и голям Аякс, които са наши прототипи, но и това не е сигурно! Всъщност езикът ни е отпреди 4700 години, така че кой може да бъде сигурен в етимологията. Обаче грешиш - не сме хайти: Хайтов беше неграмотник, редактирал съм му драсканиците! Ние сме хайки - по-точно хайк, където "-к" е за множ. число, а иначе сме хай: на английски висок, висш и дрогиран (на амер. англ.)! Началото ни е от строителството на Вивилонската кула, където сме били наети като преводачи, защото участвали много етноси, докарани от тиранина Бел. По някое време един от вождовете ни - Хайг, му писнало и събрал хората и тръгнали да бягат надалече. Бел ги преследвал, настигнал и Хайг му предложил двубой. Бел хвърлял копия, а Хайг бил с лък. Избегнал хвърлените копия и пробил със стрела дървените доспехи на Бел. Тиранът пукнал! Така започва нашата история! ние сме прости обикновени хорица, но с голям авторите за разлика от вас, сори!
цитирай
24. kirk - русофобчо, българска цивилизация НЕМА
15.08.2020 23:48
Чували сме за арменска, тракийска, елинистична и прочее, ама бугарска нема бе тойзи. И гъзо да си съдереш и да настояваш, че сте избили динозаврите никой НЕМА да ти повярва, щот си долен лъжец, манипулатор и нещастник! Аграрфашизмът НЕМА бъдеще, щото се самозакопахте асимилирайки българските турци, циганите, гагаузите, власите, каракачаните и прочее. Напълно се затрихте още преди възрод. процес щото никое нац. малцинство не ви беше виновно, че ставате от ден на ден по-импотентни. Ами то си е закономерност когато селяните стават граждани пада либидото, имат стрес, фрустрират се и... толкова. Герм. учени ви дават не повече от 30-40 годин и... чао-ски, чао до скиф, ама без скиф!!!
цитирай
25. анонимен - до wannabe професор Киркор Смотанян, А.К.А. Коко Устата
16.08.2020 15:40
Коко, освен за незавидното минало на СССР представите ти за по-далечни исторически времена са изключителни бедни и коментарите ти са нелепи. Вижда се, че деменцията силно те тресе, но отново ще ти припомня че само до преди една година твърдеше, че арменците са траки от Балканите, твърдяха го преди и арменските сайтове, а сега гледам обърнаха палачинката и започнаха да се представят за арийци и основатели на месопотамската цивилизация, което са чисти глупости защото арменските траки навлизат в Анадола хилядолетие по-късно. Тези глупости за Урарту също не вървят, прочети за кимерийците, асирийците, медите и скитите които са владели Анадола много преди арменските траки да се заселят там.

Като филолог по славянските езици разбирам, че ти не правиш разлика между художествена литература и история, затова цитираш измислиците на Омир, а това показва ограничените ти представи по темата и се репчиш с нескопосани прекопирки от гугъла.

Коко, спазвай някакви приемливи норми на форумно поведение, опитай се да бъдеш информативен дъртако, напиши нещо смислено, шувинистичната пропаганда на гръцките аграро-фашисти е банална, тях ги е яд че българите спасиха гръцките комунисти които са на власт в момента, както спасиха и арменците от гоненията в Турция през миналия век.

Киркорчо, ще ти дам един съвет: след като ти оборят твърденията с факти намери смелост поне да отговориш, дори да не се извиниш, а ти се криеш като тракедонското мекотело Павел Серафимов-Спароток.

Няколко пъти съм писал отделни постове да полея с хладка вода просташките ти изцепки по отношение на българския народ, а ти мерзавецо се криеш като плъх и се правиш на умрел.

И преди съм ти казвал, личи ти че прекарваш целия си пенсионерския стаж измежду гръцките аграро-фашисти по кръчмите на Данфорт и съвсем си оскотял дърт мизернико, но се радвам че пенцийката по старост в Канада ти стига все още да си плащаш интернета та да се шляеш по българските форуми, но дърта свиня като тебе едва ли ще прихване.

@russoff
цитирай
26. анонимен - Добродане, не става ясно за тюркския език при траките
16.08.2020 15:47
всъщност ти не си първият в блог.бг който твърди подобно нещо, имаше един етимологичен факир в блога, пишеше с ника shtaparov (младши) и твърдеше също като тебе, че траките/арменските племена говорели пра-тюркски език, дори стигна по-далеч от тебе, написа един пост в който твърдеше, че сърбите и те били тюркоговорeщи.

Разясни кога, къде и как измежду тракийските племена се е появил тюркския език като ти твърдиш, особено при тези които са се заселили на Балканите. За арменските траки които са мигрирали към Анадола може да имаш някаква причина да твърдиш за тюркски корени в езика им, но за балканските траки дължиш обяснение.

Кога и къде траките са съжителствали с тюрките за да прихванат езика им, та при появата на тюркските племена в Европа траките отдавна са били погълнати от Римската империя, разселени са били из далечните краища на империята и също както древните гърци завинаги са изчезнали като биологична маса, с изключение на около четирите процента от следи от гените които са оставили при днешните албанци и италианци.

Повтарям, траките са изчезнали преди идването на тюрките в Европа, за арменските траки може да имаш някаква причина да твърдиш, но според мен селджукските турци са им повлияли на езика в значително по-нови времена.

@russofil
цитирай
27. kirk - Спасили сте на баба си бъзъ
16.08.2020 20:10
Спасили сте на баба си бъзъ...!!! Еврейският кръжец около Люси и бай Тошо решиха да смаят света в навечерието на данданиите около 1300- годишнинита от избиването на мамутите и оБявиха БКП и българите за спасители на човечеството - спасили избитите от тях 17 и кусур хиляди евреи, спасили арменците, спасили анголците, спасили алжирците, спасили палестинците, спасили гърците... Аз работех в печатницата на "Труд" рамо до рамо с гърците, които отпечатваха в. "Елефтерия" - няма такъв факт, бе мерзавецо!!! Ти си окончателно отместен, жертва на соцпропагандата и аграрфашизма. Какво си чел уж от мен, какво си ми дал, къде си ме пращал..., абе подляр??? Същите курвенски номерца като ЛеонКавалло и Осата ли ще ми прилагаш??? Ама аз ви познавам Школана бе шибаняк, преподавал съм и в Сименово! 20 години канадците ме четкаха да ги уча на арменология и българистика, как ще взема да изтърся такива глупости каквито ми приписваш, не ние сме обърнали палачинката, а ти си обърнал резбата, амбриаж смотан!!! Нарочно се правиш на русофоб, но всъщност си кадесарче и тези пенизи не ми минават, копелдако мръсен!!! Седнал да ми интимничи, прави ми се на познат, фамалиарничи, що не си закърпиш посраните потури, бе пръдлюо??? Къде си тръгнал да се мериш с големите, потьо Марийкин?! От селяк учен не ставаа-аа-аа, аннадън му???
цитирай
28. kirk - Относно спасяването на арменците "по български"
16.08.2020 20:19
Добре, да приемем като работна хипотеза, че България и българите са спасили арменците, които в годините около геноцида, който парламентът и правителството ви и досега не призна и не осъди, са емигрирали там. Стои големият въпрос - къде са сега тия спасени арменци, когато тихомълком обявихте всички национални малцинства в страната за българи, уж имало такава гражданска нация??? Имате ли изобщо някаква предства аза национална чест и достойнство??? Първо - да обясня за Геноцида: арменците в Османската империя получават своята Първа национална конституция в 1863 г. Второ - геноцидът срещу арменците в Турция се провежда само срещу арменците християни, не и срещу приелите исляма армеци. Бежанците от онези години не са бягали да спасяват живота си, а да съхранят своята национална идентичност, която вие бугарски аграфашистки селски овчи разлигавили се шунди унижощихте!!! Бежанците бяха приети в арменските църкви и къщи в България. Каква наглост и нахалство трябва да имаш, за да твърдиш, че това било вашО спасяване. И сега кво - арменците са били спасени от Геноцида от българи ли??? Значи не е имало Геноцид, абе шундо??? Ма да ти еба пичката майчина!!!
цитирай
29. dobrodan - Тракийските племена носят тюркоезични етноними.
16.08.2020 21:59
анонимен написа:
всъщност ти не си първият в блог.бг който твърди подобно нещо, имаше един етимологичен факир в блога, пишеше с ника shtaparov (младши) и твърдеше също като тебе, че траките/арменските племена говорели пра-тюркски език, дори стигна по-далеч от тебе, написа един пост в който твърдеше, че сърбите и те били тюркоговорeщи.
Разясни кога, къде и как измежду тракийските племена се е появил тюркския език като ти твърдиш, особено при тези които са се заселили на Балканите. За арменските траки които са мигрирали към Анадола може да имаш някаква причина да твърдиш за тюркски корени в езика им, но за балканските траки дължиш обяснение.

Кога и къде траките са съжителствали с тюрките за да прихванат езика им, та при появата на тюркските племена в Европа траките отдавна са били погълнати от Римската империя, разселени са били из далечните краища на империята и също както древните гърци завинаги са изчезнали като биологична маса, с изключение на около четирите процента от следи от гените които са оставили при днешните албанци и италианци.

Повтарям, траките са изчезнали преди идването на тюрките в Европа, за арменските траки може да имаш някаква причина да твърдиш, но според мен селджукските турци са им повлияли на езика в значително по-нови времена.

@russofil



Посочих ти цяла книга за четене. Очаквам да извадиш през произволен индоевропейски език етнонимите:

даки, готи (има стари и нови, много голям е циркът с ост и вестготи :), беси, сапеи, гети. По-горе съм ти показал кое какво е, чакам да чуя кое от тях какво означава. На европейски език, нали така?
Можеш да опиташ и с името на река Дунав. После и с името на континента Европа.
Да ви видя европейската наука?
Зарежи за малко останалите занимания, ако не са много важни, с историята, и прочети книгата.
За сърбите Щапаров е прав. Славянският език не им е роден.
Тюркският език е един от най-старите езици на Земята. Нашият днешен език (почти славянски) е възникнал от него. Това е трудно да се приеме, но е доказуемо. Предполагам, говорили сме основно чокащ негов вариант, и доколкото мога да преценя, пазим дори и остатък от афикса за множествено число "лар".
Боляри, камилари.... Наличен и в латински език :).
Сложничко е, но ще си ги изясниш впоследствие нещата :).
Боляри - бай-лар. Камилари - камил-лар. И така.
цитирай
30. анонимен - Добродане, чета книгата но не става ясно
17.08.2020 15:04
кога и по какъв начин тракийските племена са усвоили тюркски език. Езика се предава или насилствено, или чрез векове съжителство, или пък при административно решение на владетеля, както при замяната на латински език с гръцки през 6-ти век в Ромейската империя.

За арменските траки се знае че са съжителствали със селджукските тюрки, но за траките които са останали на Балканите не става ясно.

Ти отричаш индо-европейски езици и ги заместваш с тюркския език, но не посочваш първичния извор - коя група от хора/култура го е разпространила и от кой географски район произлиза и кога?

Твоят руски автор също не отговаря на този въпрос, той пише за въображаеми прилики в думите на различни европейски езици с тюркски думи, но това не е достатъчно - къде е археологията, къде е историята и най-вече къде е генетиката, гинекологията и сексологията в цялата тази работа? Интересуват ме специално минджите им - напреко ли са или вертикално?

@russofil
цитирай
31. dobrodan - Генетиката не е определяща. По Кльосов арийските гени идват точно от
17.08.2020 17:12
Южен Сибир. Не е невъзможно и това нещо.
Тракийските племена са описвани като светлокожи и светлокоси? Или дявол знае вече какви, но не и чернокоси и чернокожи.
Изсветлява се на север. Там мутацията "албинизъм" има шансове да оцелее.
Не изключвам възможността за смесена раса между неандерталци и кроманьонец.
Преди езикът на пратюрките да стане пратюркски, то той е бил просто аглутинативен език. Флективните езици възникват преди максимум 5500 години, а хората са говорели и по-рано.
Никой не отрича наличието на други езици освен древния тюркски, чети внимателно.
Такива е имало, все отнякъде произлизат езици като баския, албанския, праславянския и т. н.
Много точно го е написал човекът - от Волго-Камието слизат племената с културата на шнуровата керамика и бойните лодковидни брадви.
Отдолу идват тюркоезичните кимври/кимбри/кимери. "Тъй като тяхната сила и диващина се е прославила навред, то някои говорят, че именно тези народи под името "кимерийци" в древни времена са преминали с война цялата Азия, като времето скоро изкривило тази дума в наименованието "кимври".
Всичко сочи, че "траките" идват от север. Или североизток.
Понеже са девет милиарда техните племена (според някои изследователи:):):), бих казал, че тези от Западните Балкани без илирите може би са имали вече по-различен език.
Какво стана със списъка етноними и европейския език?
Този автор никой не може да го обори. Просто няма начин :).
Продължавай с четенето :), книгата е голяма. Не забравяй, че Тракия е една южна област на Балканите, където език, приличащ на славянския, никога не е бил говорен.
Подчертавам, че племето или народ бастарни носи абсолютно тюркоезичен етноним. Бас-таръ-ен. От рода на най-добрите сеячи се превежда.
Дунавските българи пазели своя бащарски език. Което означава иранско влияние или просто после е наречен "бащарски". Аспаруховата орда може да е включвала различни племена, като българи идват на Балканите много преди него. Въпросът засега е открит.
цитирай
32. russofil - гените нямат общо с езика, съгласен съм с това,
17.08.2020 19:32
но по гените може да се проследи произхода на определено племе, митарствата му и кои са днешните му наследници, както арийци, кимерийци, траки и т.н.

Сега съм в принудителна карантина и ако остане време ще довърша книгата, но от българската секция не съм впечатлен. Намирисва на КГБ-ейска пропаганда.

Според генетиците траките произлизат от културата Catacomb, която е на север от Черрно море, а кимерийците заедно със скитите произхождат от последвалата Srubnaya култура, а за това кое днешно население генетично е най-близо до кимерийците ще пиша в по-късен пост. Ако днешните наследници на кимерийците са тюркоезични, това не значи че дедите им са говорили тюркски език.

Дедите на днешните поданици на новосъздадената държавица Гърция са говорили албански, славянски, тюркски, български и т.н. езици само до преди 19 век, дори населението по егейските острови през 18-ти век не е говорило гръцки език, гръцкия език и 'хелинистичните' идиотизми там се появява в резултат от геноцида проведен над българското население в Пелопонес и Беломорска Тракия и Македония, в процеса на ранното фашизиране на политическия елит на Гърция, аграро-фашистите с които българското арменче Кики Симонян другарува в Торонто.

Бащиния език на българите преди Борис да въведе славянския е бил ирански език, следите на иранския език в днешния български са неуспорими. За Бастърне мисля бяха келти, а за произхода на арийците и техните наследници смятам да пиша отделен пост за да засегна първата историческа епоха от формирането на Българската цивилизация, на хронологията съм я нарекъл "Арийско-Ирански", която разбира се включва Бактра (цивилизацията Оксус), но не се заклюава само с нея както някои български ентусиасти я представят.

Доколкото разбирам ти отхвърляш официалната хипотеза за появата на индо-ирански-европейските езици (културата на степните номади от Ямная), смяташ че древните тюрки от Монголия са родоначалник на европейските езици.

Интересно, какво ще кажеш за индианските езици?

@russofil
цитирай
33. dobrodan - Чакай малко от Спаротока да видиш за шнуровата керамика и "траките",
17.08.2020 20:05
направо изпушвам от смях в момента :):):).
Давам линк от фейсбук, 2013 г. Няма да излезе добре, ще видим как ще го правим.
https://m.facebook/SparotokPavelSerafimov/posts/459603164087652?locale2=bg_BG
цитирай
34. dobrodan - Мхм, само добавяш com след facebook и четеш явни глупости.
17.08.2020 20:19
Има една дума "фаланга". Означава част от пръст или боен строй, нали така?
Можеш ли да кажеш кой я занесе до Манчжурия и кога?
Двойната брадва е по-скоро вариант, използван отначало за готвене. Не се смей :). Чукът е по-ефикасно средство за убиване, отколкото порезната рана, освен това е възникнал по-рано, още в каменната епоха.
За индианските езици тюрколозите са категорични - близки до тюркски език, да не кажем същия. Не мога да определя кой кога ги е занесъл надолу, но не е от 552 г. :).
Знаеш ли.... тази книга ще ти даде и етимологията на инките. Инг е древнотюркска дума. Думата "терра" много пряко кореспондира пак с думата за сеитба в тоя език...
Чети и не си отвличай вниманието.
Нали искаше археологично доказателство?
Ей на, Павел го е дал.
Интересно как така "траките" са занесли пратюркския език до Кама и Волга, до Манчжурия и Китай, Алтай?!
Той се е забил сам просто, няма да му преча, аз съм джентълмен. Като видя, че някой носи релса, се дръпвам настрани да не го смущавам.
Ако мен питаш, наличието на ирански думи в тюркските езици означава контакти между народите и взаимни заемки.
Народът ни тук може да е говорил (или част от него) и някаква смес с ирански език. Приличаме си с тях дори външно, забелязал съм го. Обаче. Има каменни надписи на тюркски език в Дунавска България. Изписани с руни.
Езикът на дунавските българи не е бил нито само един, нито е бил общ за всички. Преди официалната Дунавска България тук живеят и сърбите със славянския език.
И е започнал да няма много общо с езика на царете. Не само нашите, а и европейските. Ще се убедиш сам. Засега няма да пиша, че преводът ме чака :).
Много и дълга история е, не е като македонската или руската.
цитирай
35. radostinalassa - Данните ти за това, че негрите ..
18.08.2020 21:04
от Африка са дошли в Европа и са побелели са глупави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: russofil
Категория: Други
Прочетен: 153528
Постинги: 199
Коментари: 390
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031