Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2020 20:08 - Относно оскверняване произхода на българската азбука
Автор: russofil Категория: История   
Прочетен: 2532 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С този пост искам да изразя погнусата си от скорошно изказване на бившия ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев. В опита си да защити (поредната) провалена изложба на руското посолство в България този безроден тип се опита да отрече приноса на българския народ за културното развитие на Южна Европа, Източна Европа и Евразийска русия като направи следното позорно изявление:

През последните десетилетия се било стигнало до убеждението, че азбуката, която наричаме "кирилица", не е създадена от Св. Кирил – Константин Философ - до тук аз съм напълно съгласен, отделил съм доста време по въпроса и съм убеден, че азбуката която безвъзвратно заменя глаголитичното писмо създадено от Кирил и Методий е създадена в Българската Империя, от български монаси в Преславската школа.

Първоначалното ми удовлетворение, че ето дори българските професори по история най-после посъбраха малко смелост и започнаха да загърбват пошлата панславистка/пантюркска пропаганда насилствено наложена в българската образователна система от окупационните войски на руската империя (СССР), и вече започнаха да понавлизат в зоната на обективната историческа истина... уви, само за кратко. Веднага след уводния коментар другарят професор Илчев изпълни "заръката на БКП и оперативните задачи на ДС/ГРУ" да създава смут и недоверие в историческите достижения на българския народ, като градински охлюв показа русофилистичните си рогца и многозначително допълни: Тази азбука, която ние ползваме, може да не ни харесва, но тя се различава само с 4 знаци от гръцката азбука. Ясно е горе-долу къде е създадена.

Този рубладжийски историчар, другарят професор Илчев, би следвало да знае, че когато е създадена българската азбука съдържа 44 знака. Нека се опитаме да помогнем дна другарят Илчев в броенето на буквите: Гръцката азбука е създадена въз основа на финикийската азбука, която от своя страна е съставена от 22 знака. Древните гърци са адаптирали финикийските знаци като са променили като през различни периоди/райони гръцката азбука се е различавала от финикийската с плюс минус 2 знака.

Херодот е посочил името и мястото на човека който е създал така да се каже гръцката азбука от финикийските букви, освен Херодот има още няколко исторически източника посочващи произхода на гръцката азбука, но няма да намерите нито гръцки, нито друг уважаван историк който да поставя под съмнение гръцкия произход на гръцката азбука.

Българската азбука в оригиналния си формат съдържа двойно повече буквени знака от колкото гръцката азбука, съдържа повече знаци от латинската, както и от копската, също така и от азбуката на Вулфия, но за да умаловажи българското в нашата азбука "другарят" професор прави многозначителни намеци относно произхода и.

И не само създаването и броя на буквите в една азбука я прави важна за културното развитие на народите, важното е че Българската империя е вложила необходимите ресурси да я разпространи, защити и направи популярна в онези крайно консервативни векове на този сравнително ранен период на утвърждаване на християнската религия. След създаването и българската азбука е разпространена на територията на Българската империя, която по това славно време е включвала териториите на редица съвременни държавиа, ще упоменя някои от тях - Българската империя в периода когато българската азбука измества глаголицата създадена от Кирил и Методи е включвала териториите на новосъздадените държави Сърбия, Македония, Унгария, Косово, Румъния, северна Гърция, източна Словакия, Румъния, Молдова, Украйна, западната част на Русия и т.н.

След като измества глаголицата от упоменатите територии, където все още се ползува за просвещение на населението в новосъздадените държави на територията на бившата Българска империя българската азбука по-един или друг начин е била разпространена дори извън бившите територии на Българската империя и както и в България, така и другаде тя е претърпяла реформи, но до днес продължава да бъде азбуката която измести глаголитичния скрипт на Кирил и Методий и въпреки политическите бури преживяни от народите тя се запази като една от най-широко разпространените азбуки в света.

И в края на интервюто "другарят" професор Илчев реши да презипълни плана по разпространение на руска пропаганда като заяви, че ние българите дължим азбуката си на Русия, този рубладжийски борсук заяви следното: "азбуката, която ние ползваме в момента, на практика е в резултат на реформите на Петър I в началото на 18 в. и тази форма е докарана от Русия с църковнославянските книги".

Нека да проверим фактите: Действително една от реформите на руският цар Петър I засяга българската азбука, но нека уточним. Петър I е опечален от издостаналостта на своя народ и започва насилствено да подменя културни традиции в изостанала Русия, като облеклото, лицевото окосмяване т.н. решава също да се справи с многообразното шрифтово оформление на българската азбука в руските църкви и администрация за да олесни печатарската дейност.

Руският цар Петър I заповядва на придворните си да унивицират ШРИФТА (фонта) на буквите в БЪЛГАРСКАТА азбука използувана в духовната, просветна и административна дейност на територията на руската империя. Редица местни майстори му представят свои разработки на шрифт (за българските букви), но той не ги харесва и поръчва шрифт (за българските букви) в Дания. Датските майстори представят нов фонт (шрифт) на българските букви, специално изработен за руския цар, който издава указ този нов шрифт (на българската азбука) да бъде използуван в рамките на руската Империя. Формата на на няколко букви са променени, последва протест от страна на религиозните водачи на руската църква, защото при създаването на българската азбука са спазени всички тайнства/догми на православната църква и редица от буквите имат сакрално за християните значение. В последствие се стига до компромис между цар и духовенство и изработеният в Дания фонт (шрифт) на българската азбука започва да се използува при печатането на книги, документи и т.н.

Днес в различни апликации азбуката създадене от дедите на българския народ могат да се изпишат със стотици видове шрифт (фонт), в зависимост от предпочетанията на автора и потребителя, има компютърни програми които автоматично могат да изработят нов шрифт за всяка азбука известна по света, но това не ознава че трябва на 24 май да празнуваме тези фонтови творби, нито пък графичното изображение на българските букви създадено от датски майстори по поръчка на руския цар.

Българската азбука съвсем тенденциозно и съвсем неотдавна е наречена "кирилица", това е един от най-наглите опити на панславизма и неговите агенти да укрият приноса на българския народ за културнто развитие на Европа от средновековието до днес и ние като българи в никакъв случай не трябва да използуваме фалшификата "кирилица" освен да го отхвърлим, а българската държава трябва с указ да забрани използуването му в българската образователна система и в официалната пресат, за да се допускат в бъдеще подигравки с народната ни памет, като провокативната неотдавнашна изложба организирана от руското посолство в София. Научните титли на манипулатори като професор Илчев трябва да бъдат незабавно отнети след подобни умишлени кощунства с историческите достижения на българския народ.

ПП: Престанете да облизвате руската рубла товаришч професор Илчев, изтъркахте и ръбчетата на горката, поради рубладжийски паразити като вас гротесктно фалира непобедимото СССР и днес на олигархичната клика на Путин изобщо не им е лесно да продължават хрантутят русофилските пети колони не само в България но и по света, както видите руската рубла продължава да девалвира на фондовите пазари по света, подигравки с достиженията на българския народ си има своята цена и рано или късно тя ще бъде платена.

Тук е мястото да припомня на товаришч Илчев причината поради която българският патриот д-р Ганчо Ценов укорява българите че си харчат парите да издържат хора в БАН които работят срещу националните интереси.

И понеже стана дума за д-р Ганчо Ценов ще зарадвам блоговите тракедонци с интересна версия за тракийската описменост въз основа автентични археологически находки, както и забележителното пророчество за нещо на вид дребно, но което из основи разтърсва днешния свят, изображението на което е вградено при графичното оформление на тракийското писмо. Очаквайте следващите ми публикации!



Гласувай:
8



1. morskipesni - Всякакъв научен принос е добре дошъл,
29.05.2020 20:32
па ако ще и някои да не им се харесва. нека се проведат открити научни дебати. Кое е АБСОЛЮТНО ВЯРНО в информацията представена от изложбата: 1. Светите братя са МАКЕДОНЦИ, защото Солун е столица на етно-географската област МАКЕДОНИЯ. 2. Светите Братя са подготвили ВАРИАНТ на славянските букви и ги представят във Великоморавия, България, Русия за ДОНАПАСВАНЕ по целесъобразност . ПРЕРАБОТЕНИЯТ в Русия (както функционално, така и графично) вариант се приема по-добре в България от ПЪРВОНАЧАЛНИЯ. 3. Християнсктвото си русите получават от Апостол Андрей, през (и след) Армения. Това са ФАКТИ. Трябва да се ОСМИСЛЯТ, а не да се ЛАЕ НА АБА!
цитирай
2. tres1 - Крайно време е историята на българите да бъде пренаписана
29.05.2020 23:41
В онези далечни за нас времена нито е имало Рус, нито Велика Рус, но за това пък е имало на различни места Български държави и няколко от тях Велики. Колкото до азбуката ето още нещо http://tres1.blog/history/2019/12/21/26-ot-bukvite-ni-imat-pyrvoobrazi-v-magura.1688052
цитирай
3. get - До Първият коментирал morskipesni - С пълно право един Монах, е наричал такива Неразумни и Юроди?
29.05.2020 23:43
Първо ДО ЕДИНАДЕСЕТИ ВЕК ... РУСКАТА ДЪРЖАВА със СТОЛИЦА КИЕВ - ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА КОЛОНИЗАЦИЯТА, на фини и угри ... На чиито земи СЕГА СЕ НАМИРА "държавата ПУТЛАНДИЯ"?!

Второ - РУСИЯТА (Киевска) е ХРИСТИЯНИЗИРАНА - ДИРЕКТНО ОТ БЪЛГАРИЯ ... от което ЦЪРКВАТА Й - СЕ ЯВЯВА ДЪЩЕРЯ НА БЪЛГАРСКАТА, а не както се твърди от лъжливите руски политици и учени - ЧЕ Е ХРИСТИЯНИЗИРАНА ОТ "ВИЗАНТИЯ"?

Трето - вече се обръщам към автора на ПОСТА?
На ред с изброените ДЪРЖАВИ ВЛИЗАЩИ В КУЛТУРНИЯ И ЦЪРКОВЕН - БЪЛГАРСКИ ДИОЦЕЗ ... МОЖЕТЕ ДА ДОБАВИТЕ и земи, които се намират в момента в държави, като Полша и Източна Германия ... населявани, до КАТОЛИКО-ГЕРМАНСКИТЕ КРЪСТОНОСНИ ПОХОДИ(след 12-ти век) от ЕЗИКОВО БЛИЗКО НИ НАСЕЛЕНИЕ ... с най-известни от тези народи, Ободрити и Лютичи?!

По отношение на целият ви пост, като съдържание и фактология - напълно споделям написаното от вас!

Поради същото - с уважение и почит от мен!
цитирай
4. bezistena - Поздрави и благословение за непримиримия Български дух за защита на Българщината!
03.06.2020 14:06
Разсекретени документи на Първожреца и Цар Константин Кирил Философ и мистериозната му съпруга жрицата Методия.Магията на Сътворенческия Български език
http://bezistena.blog/history/2020/05/25/razsekreteni-dokumenti-na-pyrvojreca-i-car-konstantin-kiril-.1712358
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: russofil
Категория: Други
Прочетен: 153561
Постинги: 199
Коментари: 390
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031