Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2013 07:46 - Ментето на попь Стань наречено " Асеманиево еангелие "
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 4108 Коментари: 0 Гласове:
2



За "провенанс"( хронологията на собствеността б.а.) * на изработеното в 18 в. ватиканско  менте от Попь Стань наречено Асеманиево евангелие,  префекта на Ватиканската библиотека в Рим Йосиф Симон Асемани автор на "Календария Еклесица Славика "заминава през 1736 г  в  Йерусалим, където  го "открива " за науката. Закупил го бил от монасите .
image
Симон Асемани автор на "Календария Еклесица Славика"

Доказателствата за ментето без да се офлянкваме с фонетиката на " исконните славянски" месеци, Листопад, Червен и др. под от моравския славянски язиком на който Апостолите на Славвяните немедлено избачкали азбуката на Моравците подменени  в ментето на Асемани на  Юли , Цезар и Август и да обръщаме внимание на другите текстуални недомислици характерни за 17 век да демонстрираме чисто по человечески  някои характерни негови черти на менте :

Първа глава

Авторът изпълнил ватиканската поръчка ни  оставил името си на две места за доказателство, че той е ипълнителя на поръчката, като се е подписал със същото мастило с което  пише глаголическия текст при видно същата преписваческа ръка:

Поп Стань се подписва на "кирилица"" със същото черно  мастило използвано за глаголическия текст. На фолио № 76 v ( verso) кирилския текст е с черното мастило на глаголицата  и от същата ръка в полето в горната дясна част е записал : " Азь попь стань писах"
image
" Азь попь стань писах"

На  фолио № 157 v  глаголическия текст е в светло кафяво и подписа на поп Стан с кирилски текст е отново в абсолютно същото кафяво мастило с което е записа на глаголица. От същата ръка написала глаголицата е добавения "кирилsки" текст упоменаващ отново поп Стан, като преписвач.
започващ със " Аз поп стан ... " и зашършващ със " ут мен грешника" в типичната за 16-17 век формула  " ут мен грешника" .
image

" Аз поп стан ... " и зашършващ със " ут мен грешника"

Извод: МЕНТЕ

Обосновка:   При наличие на добавки с "кирилски" текст в полето на глаголическата страница, съвпадащо с мастилото от глаголицата  на всяка страница, а не както трябваше да бъде, кирилската добавка да е унифицирана и еднаква по различните страници и  с едно и също мастило, но различаваща се от това на "оригиналната" глаголица един и същия запис по страници и на "глаголица" и на късните "кирилски" добавки указва "МЕНТЕ"“.


Втора глава

При изработването на ментето за начални страници са използвани оригинални страници с глаголически текст с красиво изкусно изработени  букви отличаващи се от останала неука част. Личат добре очертаните, разграфени и подравнени редове, върху които са нанасяни сложно очертани в своето графическо изпълнение глаголически буквени знаци указващо , изработка по технологиюно изпълненеие показващо професионална изработка  в скриптотим по добре устаношена отработена и утвърдена техника за изработка на книги, нещо което липсва в останалата разкривена и примитивно изработена неугледна част с неподредени и разхвърляни килнати редове с  неравен изпис на букви от несигурна ръка.
        image
Рисунъкът на заглавката отгоре отново е правилни геометрични с висока художествена изработка геометрични фигури контрастираща с наивните опити на поп Стан за украса.
image
добре очертаните, разграфени и подравнени редове
глаголически текст с красиво изкусно изработени  букви отличаващи се от останала неука част

       image
разкривена и примитивно изработена неугледна част с неподредени и разхвърляни килнати редове на "попь стань"

Извод: МЕНТЕ
Обосновка:  ........ (попълнете за домашно)

Трета глава
Виждаме как в ментето текста заобикаля дупки пергмента  вместо те да "прогарят" текста и там за доказ да " не се  чете" обикновено на най-интересното. Ясно личи как е писано върху увредените части след уврежданията . Тук е писано около дупките, наранявания на кожата и текста ги заобикаля.  Подобни листове с дупки не са се използвали за книга като некачествени, особена за книга с художетсвените качества на заглавната страница и тези от Златния век.
image
                                        дупки пергмента

             image
Не липсват и "есстествено" възникнали дупки в пергамента, заличили написания преди това текст

Извод : МЕНТЕ
Обосновка:  ........ (попълнете за домашно)

    *   *    *


Подобно на античия артист измамил древния цар поръчител на  фреска за да увековеюи името си, като артист, като оставил под мазилката подписа си , и когато времето я олющва отдолу излиза името на майстора създател, така и поп Стан е записал редом с глаголицата си и името си с "кирилица", и двете писменостти непонятни за поръчителите в едно и също мастило на едни и същи страници.  От хълмовете на времето лъсва измамата, защото ако тогава за папищяците и двете азбуки са "славянски" и им свършват работата на "доказ", то днес съвремието отлющи подписа от 17-18 век на "грешника" попь Стань със същото мастило на "глаголицата" от "десети" век, с която се предполага да е писал некой "раб божи" .

Когато секретаря библиотекар на Хенри VIII отива  във Ватикана да търси книги с които да изгражда заръчаната му от краля английска самобитна национална хистори, която да няма нищо общо с Ватикана и изгоненеите от него католици от Англия човекът, който преди това е спасил стотици книги на Острова използвани по негови думи за амбалажна хартия при увиване на бакалски покупки и др. под домакински нужди, разказва ужасен, че монасите във Ватикана изгаряли всички книги, които не рабирали, т.е. не били на латински.

Един век по-късно по-образованите ватикански монаси отново не са разбирали текст различен от латински, но спазват указанията и започва фабрикуването на "славянски" книги от новопровъзгласилия се защитник на славянството и за целта се използва популярната в 17 век в"славяния" глаголица. Това менте има за цел да убеди света точно в делото на "Славяните" защото в него са записани Празниците на Апостолите на Славяните барабар с ученика Климент,  по модела въведен от бглайнометите  за доказ, че те не произховдали от Цар и Отец, ами от Славянски Апостоли. В плиткоумието си обаче " иконните славянски" месеци, Листопад, Червен и др. от моравския славянски язиком на който Апостолите избачкали азбуката на Славчните Моравци са подменени от Юли , Цезар и Август
                *       *       *

* Provenance от френското provenir, provenir, "да идва от", се отнася до хронологията на собствеността, попечителство или място на исторически обект. Терминът първоначално използва предимно във връзка с произведения на изкуството, но сега се използва в подобни сетива в широк спектър от области, включително археология, палеонтология, архиви, ръкописи, печатни книги  и др.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3849920
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031